maanantaina, syyskuuta 08, 2008

Satakunta vuotta ennen muita teitä

"Lukija: Hyvä on, sitten. Kuuntelen ajatuksianne rautateistä.
Toimittaja: Teille täytyy olla selvää, että ilman rautateitä englantilaisilla ei olisi sellaista otetta Intiasta kuin heillä on. Rautatiet ovat myös levittäneet paiseruttoa. Ilman niitä massat eivät voisi liikkua paikasta toiseen. Ne ovat rutonsiementen kantajia. Aiemmin meillä toimi luonnollinen eristäminen. Rautatiet ovat myös lisänneet nälänhätää, koska junan suomista mahdollisuuksista johtuen ihmiset myyvät pois viljansa ja se lähetetään eniten maksaville markkinoille. Ihmisistä tulee huolimattomia ja niin nälänhädän paine kasvaa. Rautatiet painottavat ihmisen pahaa luonnetta. Pahat ihmiset toteuttavat pahat suunnitelmansa nopeammin. Intian pyhistä paikoista on tullut epäpyhiä. Aikaisemmin ihmiset pääsivät niihin vain näkemällä vaivaa. Yleisesti ottaen tästä seurasi, että vain todella omistautuneet vierailivat sellaisissa paikoissa. Nykyisin kelmit vierailevat niissä harjoittaakseen konnuuksiaan.
Lukija: Kuvauksenne on yksipuolinen. Hyvät ihmiset voivat yhtä hyvin vierailla näissä paikoissa kuin pahatkin. Miksi he eivät hyödyntäisi täysin rautateiden mahdollisuuksia?
Toimittaja: Hyvät matkaavat etanan vauhtia – millä on hyvin vähän tekemistä rautateiden kanssa. Ne, jotka haluavat olla hyviä, eivät ole itsekkäitä, he eivät kiirehdi, he tietävät että ihmisten hedelmöittäminen hyvällä vaatii paljon aikaa. Sen hävittäminen ei vaadi kuin hetken. Näin rautatiet voivat muodostua vain pahan jakelukanavaksi. Voidaan kiistellä siitä, levittävätkö rautatiet nälänhätää, mutta kiistatonta on, että ne propagoivat pahaa.”
(Mahatma Gandhi: Vapaudesta. Hind Swaraj. 1909/2008. Helsinki: Like. 54-55.)

Ei kommentteja: